Novosti iz CRSH d.o.o.

17.03.2011 Osvrt na 3. Bikijadu 2011. u Križevcima

Dana 09. i 10.ožujka 2011., u prostorijama motela KTC Križevci, održana je 3.,sada već tradicionalna, BIKIJADA, u organizaciji Centra za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske d.o.o.(CRSH). Bikijada predstavlja oblik informiranja i edukacije za veterinare i stočare, dakle predavanja koja završavaju u poslijepodnevnim satima kada se svi prisutni okupe u restoranu na ručku i započinje opušteno druženje. Predavanja su držali naši inozemni partneri i gosti predavači.

Nakon uvodne riječi zamjenika direktora, Antonia Oraka, dr.vet.med., led je probio gost predavač Robert Zobel,dr.vet.med. – VETMED d.o.o., Vet. ambulanta Stružec. U prvom dijelu predavanja prezentirao je podatke vezane uz rezultate osjemenjivanja simentalskim bikom Winnor(Hb 7849), njegovu plodnost, laka telenja, indeks osjemenjivanja. Da vas podsjetimo, Winnor je bik oteljen 2006. godine u zajedničkom testiranju i dvojnom vlasništvu Hrvatske i Njemačke koji je dobio prve rezultate. Obzirom na do sada viđeno i na rodovnik WINNIPEG X STROMOR, majka LULU DE 08 12131764, dala je HL: 2. -13319-3.75-3.31-941, a prosjek u 6 laktacija joj je 12167-3.31-3.35-811 što iznosi +1794 kg mlijeka, Winnor će i nadmašiti očekivanja!!!

Ukratko rezultati s terena koji pokriva kolega su sljedeći: u razdoblju od ožujka 2008. godine do 31.12.2010. ukupno je utrošeno 1988 doza sjemena Winnora. Od utrošenih 1988 doza koncipiralo je 1668 krava i junica (uspješnost osjemenjivanja 83.90%) uz prosječan indeks osjemenjivanja 1.38. Za usporedbu, tijekom istog vremenskog razdoblja, prosječan uspjeh osjemenjivanja za sve ostale korištene bikove iznosio je 78,56% uz prosječan indeks osjemenjivanja 1,72.

Sljedeće vrlo zanimljivo predavanje kolege Zobela bilo je na temu „Tumačenje mliječnih lista“. Radi se o analizi koncentracije organskih sastojaka mlijeka (masti, proteina i ureje). Ovakva procjena je ekonomična, jer se njihovo određivanje rutinski radi prilikom utvrđivanje sastojaka sirovog mlijeka koje se koristi pri ispitivanju kvalitete mlijeka. Svrha analize masti, proteina i ureje je utvrditi energetski status krava u stadu tj. dobiti okvirnu sliku o stanju stada, stanju hranidbe i pravovremenom poduzimanju odgovarajućih mjera radi preveniranja mnogobrojnih poremećaja zdravlja koji nastaju kao posljedica negativnog energetskog balansa.

Kako se ureja u organizmu krava stvara u jetri iz amonijaka koji nastaje razlaganjem bjelančevina pod utjecajem bakterija u predželucima, kada se taj proces intenzivira toliko da količina stvorene ureje prelazi bubrežni prag, koncentracija ureje u krvi se poveća. Pošto ureja lako prolazi staničnu membranu, to će biti praćeno i porastom njene koncentracije u mlijeku. Intenzitet navedenih procesa ovisi od opskrbljenosti organizma energijom i proteinima. Nedovoljan sadržaj energije u obroku uvjetuje smanjenu aktivnost mikroflore buraga. To znaći da zbog nedovoljnog unošenja lako probavljivih ugljikohidrata kao izvora energije, bakterijska flora ne može potpuno iskoristiti amonijak, nastao razgradnjom proteina hrane, za sintezu vlastitih proteina. Tako, količina amonijaka u buragu raste, on se resorbira i dolazi u jetru, gde se stvara povećana količina ureje. To je praćeno povečanjem koncentracije ureje u krvi i mlijeku. Istovremeno je smanjen i opseg sinteze bakterijskih proteina u buragu. Time se smanjuje nivo proteinemije i aminoacidemije i mogućnost sinteze proteina mlijeka. Zbog toga se u takvim slučajevima koncentracija proteina u mlijeku smanjuje. Iz ovog razloga, na osnovu odnosa koncentracije proteina i ureje u mlijeku može se utvrditi energetski status životinja pri različitom sadržaju energije i proteina u obroku. Kada je koncentracija ureje u mlijeku manja od 4 mmol/1, a sadržaj proteina veći od 3.2%, smatra se da je krava hranjena primjereno proizvodnim potrebama. Pri manjem stupnju nedostatka energije, naročito prilikom kratkotrajnog i naglog prelaska na drugu hranu, sadržaj proteina će ostati na vrjednostima većim od 3,2%, ali će se koncentracija ureje povećati iznad 4 mmol/1. To se dešava naročito ljeti kada je prekomjerna količina bjelančevina u obroku, uz manjak energije, odnosno sirovih vlakana. U slučaju nestašice energije, a dovoljne količine bjelančevina, koncentracija ureje u mlijeku je između 5 i 10 mmol/1, uz zastupljenost proteina koja je malo niža od 3 %. Ukoliko je koncentracija ureje u mlijeku ispod 4 mmol/1, a zastupljenost proteina ispod 3.2%, to s velikom sigurnošću ukazuje na deficit energije i proteina u obroku u odnosu na proizvodne potrebe jedinke.

Energetski balans životinja može se odrediti i na osnovu odnosa zastupljenosti masti i proteina u mlijeku. Naime, prilikom obilne lipomobilizacije, povećava se koncentracija slobodnih masnih kiselina u krvi, što dovodi do povećane sinteze mliječne masti i njene koncentracije u mlijeku. Ako je zastupljenost proteina u mlijeku veća od 3,2% a zastupljenost masti u mlijeku ispod 4.5%, onda je opskrba energijom zadovoljavajuća. Ako se zastupljenost mliječne masti povećava, uz istovremeno smanjenje zastupljenosti proteina u mlijeku, to znači da kod jedinki postoji energetski manjak. Kada vrijednosti pročitane iz mliječnih lista za sve krave jedne farme ubacimo u program za obradu podataka, dobijemo grafički prikaz odnosa koncentracije ureje i postotka proteina ili prikaz odnosa postotka masti i proteina u mlijeku.

Da održimo balans, s mliječnih krava, smo prešli na meso, u čemu nam je pomogao naš belgijski partner Alexandre Osio.

Gosp. Alexandre Osio je predstavio pasminu Belgijsko plavo govedo i firmu Belgian Blue Group iz koje dolazi. Izraziti mesni tip goveda, izraženog dvostrukog mišičja, odličnog prirasta i konverzije hrane, BB pasmina značajna je u križanju s mliječnim pasminama goveda u svrhu poboljšanja mesnatosti.

Svi zainteresirani za sjeme neka nam se slobodno obrate. Raspolažemo s bikovima ILOT i GRAPHITE koji su izuzetno cijenjeni u Europi. Također možemo ponuditi i sjeme ove pasmine iz mađarskog(CIRBOYLA) i češkog (LORENC ET) uzgoja.

Dr.Jack Behan – Cooperative Resorces International(CRI),USA i
Patric Mcgrath – Amelis,Francuska održali su predavanja koja su se nadopunjavala, jer su CRI I AMELIS, kuće koje oni predstavljaju, zapravo partneri. Zajedničkim snagama odrađuju odličan posao po cijelom svijetu, a kao naši partneri pokazuju izuzetnu naklonost, te uskoro možemo očekivati žive bikove iz Francuske . Dolazi nam 5 izuzetnih bikova.

FR 2941260233 Arthus
NL 447414080 Bader
FR 2235273372 Annex
FR 1451885515 Vapareil
FR 3537299015 Airel

Predavanja su bila ležerna i vrlo ugodna a zgodno je bilo čuti zanimljive informacije o migracijama krava po svijetu, gdje pada a gdje raste broj krava i zašto(Olimpijske igre u Pekingu značajno su povećale potrebu za proteinima, a dalje je sve bila lančana reakcija). Jedna rečenica koju su gospoda nekoliko puta ponovila ostala mi je u mislima. Milk is a global business, just like oil! Mlijeko je globalan biznis, baš kao i nafta!
Ove migracije krava i promjene za potrebama većih količina itekeko idu tome u prilog. Najvažnije je shvatiti, kako kaže dr.Behan, da ste i vi dio tog globalnog biznisa. Uzmite dio tog kolača, uzmite dio tog tržišta. Kako?

Kvalitetan rad, pametna ulaganja, konzultacije sa strukom, konstantno informiranje već su dobra podloga za ulazak u tržišnu utakmicu.
Kad smo kod konstantnog informiranja, nove informacije dolaze iz područja genetike odnosno testiranja bikova na osnovu genoma. Smatra se da je testiranje na osnovu genoma najvažnije otkriće od kada se sjeme smrzava. Gosp.Patric Mcgrath govoro je o značaju testiranja bikova na osnovu genoma kod populacije goveda HF pasmine.

Našto više o tome rekli su nam naši njemački partneri koji su malim autobusom iz Munchena stigli točno na predviđeni početak njihovog termina predavanja.

Bikijadu je svojim prisustvom uveličao Thomas Grupp direktor Bayern Genetik, kao i cijeli konzilij direktora(upravni odbor), koji je najavio početak izgradnje i rada novog Hrvatsko –Bavarskog centra za reprodukciju.

Bikijadi su nazočili:
1. Dr.Thomas Grupp
2. Sebastian Muehlbauer - president Bayern-Genetik GmbH
3. Josef Haefel – vice president / pig branch
4. Alber Duschl
5. Josef Pletl
6. Anton Lechner - Miesbach
7. Christoph Gschoederer
8. Franz Stuerzer – Weilheim, former president of the World Fleckvieh Simmental Federation
9. Walte Bachmaier - Landshut
10. Johann Lettmair - Pfaffenhofen
11. Georg Schels – president of Pruef- und Besamungsstation Grub
12. Dionys Kirschner - Muehldorf
13. Claudia Ploetz - Secretary

Dr.Christoph Gschoederer je sve prisutne ostavio bez riječi svojim predavanjem u kojem je govorio o tehnologiji za genomsko testiranje, upotrebi i značaju GS kod populacije goveda simentalske pasmine. Upotreba i značaj genomskog testiranja u svrhu ocjenjivanja uzgojnih vrijednosti životinja je važna utoliko što predstavlja veliku revoluciju u selekciji, jer se već u najranijoj dobi životinje, s velikom sigurnošću može iz genetskog koda odrediti njihovu uzgojnu vrijednost.

Razlika genomicsa između simentalca i hosteina je u pouzdanosti rezultata gdje je pouzdanost dosta veća kod HF-a nego kod simentalaca. Zašto?
-Veća genetska uniformnost (ujednačenost) kod HF pasmine ( Selekcija! Usko specijalizirana za mlijeko.)
-Simentalskog goveda veća gen. raznolikost ( Selekcija! Kombinirana svojstva)
-Veća populacija goveda HF pasmine u SAD-u i Francuskoji od populacije sim.goveda u Bavarskoj koje su obuhvaćene i već progeno testirane za usporedbu podataka i rezultata GS-a.

Posljednje, ali ne i manje vrijedno izlaganje je održao gosp.Berislav Vulić,dr.vet.med. koji je predstavio farmu „Salaš“,iz Marijanaca, na kojoj radi kao veterinar. Prezentirao je njihove prve korake, od 2004. kada su uvezli 330 steonih junica iz Nizozemske (od kojih 64 još uvijek proizvodi), uzgojni program, tehnologiju rada, hranidbe i najvažnije, ciljeve koje su si zadali u svrhu napretka u proizvodnji.
Proizvodnja mlijeka u standardnoj laktaciji za 2009 godinu iznosila je 10.327 kg mlijeka i proglašena je najboljom farmom godine.
O uspješnosti farme, prošlo ljeto, osobno su se došli osvjedočiti i sami nizozemski proizvođači sjemena(CRV) čije se sjeme redovito koristi na farmi.Članci o farmi osvanuli su u Highlightu, časopisu za farmere koji izdaje sam CRV i renomiranom Veepro dairy managementu. Kolega Vulić je izlaganje završio rečenicom:

Sve navedeno je samo prikaz našeg rada, što ne znači da je to jedini ispravan način.
Do sljedeće, 4. Bikijade zahvaljujemo se svim predavačima i onima koji su ih slušali.

Vaš CRSH team!
 

Prilozi:Adresa

CRSH d.o.o.
Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske
48260 Križevci
Telefon: +385 48 718 700
Fax: +385 48 718 683
Email: [email protected]

>>> Svi kontakti CRSH-a

Usluge i proizvodi

Prodaja
Govedarstvo
Svinjogojstvo
Kozarstvo i ovčarstvo
Laboratoriji

Arhive

Katalozi
Foto albumi
DokumentiNa vrh / Go Top