Novosti iz CRSH d.o.o.

07.06.2011 Video: Održan pregled CRSH 02. i 03. 06.2011

U Križevcima je 2. i 3. lipnja stručno povjerenstvo, imenovano rješenjem Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, obavilo godišnji pregled rada Centra za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske d.o.o. Povjerenstvo su činili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske poljoprivredne agencije, saveza uzgajivačka i Centra za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske. Ocijenjeno je 24 rasplodna bika, i to 18 simentalske, 4 holstein, te po jednog smeđe i sive pasmine. I ove je godina, ova već tradicionalna smotra okupila mnoge stručnjake uzgajivače.

Winnor - najbolji svjetski simentalski bik

Tom prilikom bikovi su svrstani u klase pri čemu je 2 bika ocijenjeno II. klasom, 8 bikova I. klasom, 8 bikova I/A klasom i 6 bikova klasom Elita. Tom prilikom povjerenstvo je bika simentalske pasmine Winnora HB 7849, zbog svojih uzgojnih karakteristika (GZW 147, MW 136, FW 111, FIT 126), na ovogodišnjem pregledu svrstalo u klasu Elita. Inače, ovaj bik je sin bika Winnipega i trenutno najbolji aktivni simentalski bik na svijetu.

Uz veliki interes sudionika predvedeni su bili bikovi sive, smeđe, holstein i simentalske pasmine od najmlađih test bikova do elitnih bikova koji su svoj status stekli prilikom godišnjih ocjena proteklih godina. Kruna smotre je bilo predvođenje novoproglašenog elitnog bika Winnora – ovogodišnje apsolutne zvijezde pregleda centra, čiji je pojavljivanje popraćeno velikim pljeskom prisutnih. I zapravo, tko ga nije prije vidio, morao je doći i uvjeriti se u njegovu kvalitetu, usporediti podatke s ostalim bikovima i odlučiti uklapaju li se njegove karakteristike u daljnji plan razvoja vlastita mliječnog stada.

Tom prilikom je dr. sc. Peri Božiću, direktoru Centra za reprodukcije u stočarstvu Hrvatske uručeno šampionsko zvono, kojeg je u ime Hrvatske poljoprivredne agencije uručio ravnatelj mr. sc. Zdravko Barać.

Winnor - nova nada reprodukcije mliječnog simentalca

Ovaj simentalski bik došao je u Križevce kao mladi dvogodišnji bičić, a 05. travnja 2011., samo 2 dana poslije njegovog petog rođendana stigao mu je i najljepši rođendanski poklon - potvrđeno je kako je Winnor (Hb 7849) nova nada reprodukcije mliječnog simentalca. Prema rezultatima testiranja koja su objavljena, najbolji živući simentalski bik na svijetu smješten je u Križevcima u Centru za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske, gdje živi i radi - proizvodi sjeme. Prema informacijama Veterinarske stanice Stružec, koja je analizirala izvješća o uspješnosti osjemenjivanja, nakon ultratvučnog i transrektalnog pregleda, te prema "non-return" metodi, uspješnost bika Winnor (Hb 7849) u smislu indeksa umjetnog osjemenjivanja - broja osjemenjivanja do bređosti i postotka uspješnosti koncepcije, omjera mrtvorođene i živorođene teladi unutar 48 sati po porodu), omjera rođene ženske i muške teladi te konstitucije ženske teladi ostavljene za dalji rasplod su sljedeći: u razdoblju od ožujka 2008. godine do 31.12.2010. ukupno je utrošeno 1988 doza Winnorovog sjemena, koncipiralo je 1668 krava i junica (uspješnost osjemenjivanja 83.90%), uz prosječan indeks osjemenjivanja 1.38. Za usporedbu, tijekom istog vremenskog razdoblja, prosječan uspjeh osjemenjivanja za sve ostale korištene bikove iznosio je 78,56% uz prosječan indeks osjemenjivanja 1,72. Od 1668 gravidnih krava i junica otelilo se 1642 krave i junice, dok je njih 26 (1.52%) pobacilo tijekom graviditeta iz raznih razloga. Od 1642 oteljenih plotkinja dobiveno je 1598 žive teladi i 44 teladi (2.68%) koja je mrtvorođena ili je uginula unutar 48 sati po porodu. Nadalje, od 1598 živo rođene teladi dobiveno je 1116 ženske teladi (69.84%) ženske i 482 muške teladi (30.16%). Ocjenom junica u starosti od 1.5 godina utvrđeno je kako junice fenotipski odgovaraju izgledu mliječnog simentalskog goveda, izrazito su pravilne konstitucije, pravilnog stava stražnjih nogu, nježne glave te vrlo fine i tanke kože. Kao zaključak Veterinarska stanica Stružec navodi kako je bik Winnor pokazao za 5.34% bolji uspjeh osjemenjivanja u usporedbi sa svim ostalim korištenim bikovima tijekom dvije godine. Pored toga, indeks osjemenjivanja sjemenom bika Winnor bio je bolji za 0.34 bolji u odnosu na sve ostale bikove korištene pri osjemenjivanju tijekom istog mjerenog razdoblja. Bolji indeks osjemenjivanja za 0.34, mjereno na 1000 osjemenjenih plotkinja znači uštedu od 340 doza sjemena. Tek 2.68% rođene teladi bilo je mrtvorođeno ili je uginulo unutar 48 sati po porodu. Omjer rođene teladi statistički je značajno prevagnuo u korist ženske teladi (69.84%), u odnosu na novorođenu mušku telad (30.16%). Telad ovog bika nježne je konstitucije, a što se očituje vrlo lakim teljenjima te je tako zabilježeno samo 98 (5.97%) veterinarskih asistencija tijekom dvije godine pri porodu teladi ovog bika.

Prema riječima dr. sc. Pere Božića, direktora Centra, ovaj bik ima 116 braće u svijetu, ali ipak – svi su pokazatelji kvalitete bili na strani bika Winnora. On je danas najbolji! Naglašava kako se nekad nije vodilo računa o dugovješnosti kćeri, za razliku od danas, kada je uzgoj mliječne krave skup i kada se mora voditi računa o smanjenju remonta u stadu. Uzgajivači su već prepoznali kvalitetu bika Winnora, čemu svjedoče i predstavljene junice iz okolice Križevaca, Winnorove kćeri, čiji će genetski potencijal tek biti izražen u narednom razdoblju, što su potvrdili uzgajivači Jasmina Brestak iz Treme i Ivan Čolik iz Velikog Grđevca. Igor Mihaljević, predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda navodi kako postoji još prostora za unapređenjem kvalitete mliječnih krava, kako povećanjem mliječnosti, tako i povećanjem dugovječnosti, o kojoj osobito treba voditi u narednom razdoblju.
Adresa

CRSH d.o.o.
Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske
48260 Križevci
Telefon: +385 48 718 700
Fax: +385 48 718 683
Email: [email protected]

>>> Svi kontakti CRSH-a

Usluge i proizvodi

Prodaja
Govedarstvo
Svinjogojstvo
Kozarstvo i ovčarstvo
Laboratoriji

Arhive

Katalozi
Foto albumi
DokumentiNa vrh / Go Top