Kozarstvo i ovčarstvo

10.05.2013 Razvoj kozarstva u Hrvatskoj

Centar za reprodukciju u stočarstvo već dugo godina ima u svojoj ponudi sjeme jarčeva. Razvoj kozarstva u Hrvatskoj zahtijeva posebnu pozornost iz raznih razloga. Prvi je razlog potreba za višu razinu genetske vrijednosti rasplodnjaka. Drugi razlog je vezan uz varijabilnosti genetskog fonda u Hrvatskoj, koji je potpuno iskorišten. Ista situacija je i u ovčarstvu. Iz tog razloga CRSH je odlučio pratiti suvremene trendove kozarstva i ovčarstva, odnosno popratiti potrebe i zahtjeve kozara i ovčara.

Prvi je korak je omogućiti pristup sjemenu prve klase. Poznato je da Francuska već dugo vremena ustavno provodi selekciju jarčeva prema istom modelu kao i s bikovima. S toga je njihova populacija koza visoko produktivna, a jarčevi koji su u proizvodnji sjemena testirani su. Sjeme je odabrano prema parametrima koji su našim proizvođačima interesantni: količina mlijeka, mast u mlijeku i eksterijer. To sjeme ima visoku cijenu, baš kakva je i genetska kvaliteta i trenutno predstavlja najbolju mogućnost za dobivanje jaraca za daljnji rasplod, bilo za Centar ili za proizvodna stada. Takvo sjeme će biti dostupno proizvođačima od 15.8.2010.
Centar također od sada ima sav potreban materijal za U.O.(spekulum, pistolet, navlake za U.O. koza). U budućnosti planiramo i hormone za sinkronizaciju estrusa koza i ovaca.

Kod razvijenog kozarstva obuhvat U.O. je iznad 25%, a tome u prilog ide nekoliko činjenica. Korištenjem pozitivno testiranih jaraca dobije se poboljšanje stada u pravcu koji kozar odredi prema njegovim potrebama. Druga je da možete spariti određene jedinke s različitim jarcima i tako održati varijabilnost ali i ciljeve proizvodnje.

Treća, važna činjenica, je da je sjeme proizvedeno u Centrima za U.O. sigurno slobodno od zaraznih bolesti. Četvrto, je da je sjeme sigurno plodno. U inozemstvu se računaju i troškovi koje snosi jarac ili ovan (kupnja, hrana, odvojeni smještaj, itd...). U.O. koza ima jednu jedinstvenu karakteristiku, a to je da se U.O. može obaviti programski u vremenu kada mi odlučimo, također izvan sezone prirodne reprodukcije

Dakle, mogućnost razvoja reprodukcije u kozarstvu i ovčarstvu kod nas je jako velika. Kako mi vidimo budućnost?:

  1. uzgajivači: koriste U.O. elitnim sjemenom i E.T. za proizvodnju jarčeva (najvredniji za Centar za U.O. –testiranje) i za daljnji rasplod u proizvodnim stadima
  2. Centar distribuira elitno i rasplodno sjeme zamrznuto i rashlađeno kroz sezonu
  3. Centar distribuira zamrznuto sjeme za rani sezonski pripust
  4. Centar brine o tečajevima za U.O.kao i o repromaterijalu
  5. Centar brine za hormonalne sinkronizacije (protokoli i repromaterijal-hormoni)

Ova shema se koristi u naprednim uzgojima koza i ovaca u svijetu.
Za sada smo počeli raditi na edukaciji veterinara za osjemenjivanje koza zamrznutim sjemenom. U budućnosti mogli bi se i vlasnici educirati za osjemenjivanje koza i ovaca s razrijeđenim sjemenom slično kao i sa svinjama.

Važno je da se projekti počnu ostvarivati, jer je dug put do ostvarenih rezultata naprednih zemalja u kozarstvu i ovčarstvu.

Dr. sc. Mario Matković, dipl, ing. biol.
 Adresa

CRSH d.o.o.
Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske
48260 Križevci
Telefon: +385 48 718 700
Fax: +385 48 718 683
Email: [email protected]

>>> Svi kontakti CRSH-a

Usluge i proizvodi

Prodaja
Govedarstvo
Svinjogojstvo
Kozarstvo i ovčarstvo
Laboratoriji

Arhive

Katalozi
Foto albumi
DokumentiNa vrh / Go Top